Kyberbezpečnost: Jak se bránit pokusům o platební podvod

Kyberbezpečnost: Jak se bránit pokusům o platební podvod

16. 12. 2021
Nákupy online jsou takřka pro každého z nás už samozřejmostí. Doba pokročila vpřed a přes internet můžete nakoupit téměř vše, od elektroniky, přes módu, nábytek, knihy, až po drogerii, kosmetiku a potraviny. Nákupy z pohodlí domova s sebou však přináší i mnohá rizika. Proto pro vás máme několik rad a tipů, díky kterým podvodníci nebudou mít šanci a vaše peníze tak zůstanou v bezpečí.

Prověřujte obchody, ze kterých nakupujete

Než přejdete k platbě za zboží v košíku, důkladně si pročtěte recenze na daný e-shop, obchodní podmínky, reklamační řád a uvedené informace o společnosti. To samozřejmě platí nejen pro obchody, které nevyužíváte pravidelně už několik let, ale především pro ty, s kterými máte čerstvou zkušenost.

Pokud se vám něco nepozdává, jděte na www.justice.cz nebo na stránky České obchodní inspekce (ČOI), které nabízejí seznam rizikových e-shopů a seznam rizikových výrobků. Můžete si tak ušetřit mnoho starostí a peněz.

 

Opatrnost se vyplácí

Nikdy nikomu nesdělujte údaje k vaší platební kartě nebo přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a vždy autorizujte jen úkony, u kterých jste si jistí, že jste je sami provedli. Může se vám to zdát jako samozřejmost, byly však zaznamenány i případy, kdy se po telefonu podvodník zcela věrohodně vydával za představitele bankovní instituce a získal tak od důvěřivé oběti citlivé údaje, které následně zneužil. Buďte ostražití.

 

Chci ochránit před útoky

 

Phishingové e-maily

To často bývají e-maily, které vyžadují potvrzení informací o kartě nebo internetovém bankovnictví. Zpravidla vypadají tak, že vám do e-mailové schránky přistane výstražná zpráva o blokaci karty či účtu, nebo také o platbě, kterou nečekáte, či o nutné změně hesla s požadavkem na zadání stávajících údajů karty. Dost často bývají opatřeny logem Visa, Mastercard a díky tomu vypadají naprosto autenticky. Stejně tak mohou obsahovat odkaz na podvodnou stránku, která je téměř totožná s přihlašovací stránkou internetového bankovnictví.

Nikdy tuto přihlašovací stránku ani žádný formulář o kartě nevyplňujte, stejně tak nedůvěřujte oznámením o výhrách v loterii či nejrůznějších soutěžích a losování, o kterých nemáte ani potuchu, že byste se jich zúčastnili.

 

Sociální sítě

Všeobecná rizika sociálních sítí jsme si již objasnili v jiném článku. Prostřednictvím Instagramu a Facebooku však můžete také nakoupit mnoho zajímavých věcí za ještě zajímavější cenu. Může se však stát, že naletíte podvodné firmě, která sice nabízí značkové produkty, ale vám dorazí (pokud vůbec dorazí) „fejkové zboží“.

Stejně tak Facebook Marketplace, sbazar.cz, bazos.cz a jiné platformy skýtají mnoho příležitostí ke snadnému výdělku pro internetové podvodníky. Vždy zpozorněte, vyžaduje-li prodejce platbu předem, důkladně si uživatele prověřte a snažte se vyžádat si co nejvíce informací a fotografií. Další možností je také trvat na platbě na dobírku.

 

Zabezpečení zařízení a pravidelné aktualizace

Zabezpečení vašeho zařízení silnými hesly, ať už se jedná o chytrý telefon nebo laptop, jsme se věnovali v jednom z předchozích článků. To stejné platí u veškerých vašich účtů. Vyhněte se použití jednoho hesla pro všechny účty. Kdo si je má ale všechny pamatovat, když obsahují 12 znaků, číslice, malá i velká písmena a speciální znaky? To by vám mohl usnadnit správce hesel, s ním si budete muset pamatovat pouze přístupové heslo do manageru.

Velký význam má také kvalitní antivirový software a pravidelná instalace aktualizací softwaru. Právě aktualizace fungují jako záplaty na zranitelnosti v systému, které je opravují. Jelikož jsou kybernetičtí útočníci čím dál sofistikovanější v praktikách vedoucích za rychlým ziskem, je důležité, abyste drželi krok s dobou vy i vaše zařízení.

 

Chci ochránit před útoky

 

Zachovejte chladnou hlavu

Nenechte se dotlačit ke koupi ze strachu, že vás předběhne někdo jiný. Vždy zachovejte chladnou hlavu a nejprve důkladně prověřte od koho a co kupujete. Díky tomu pro vás bude nakupování po internetu bezpečné.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.