Heslo je jako spodní prádlo

Heslo je jako spodní prádlo

24. 09. 2019
Vydírání, kyberšikana, krádeže, mining, zneužití SMART přístrojů, phishing, … na internetu čeká spoustu nebezpečí. Jednou z nejohroženějších skupin, která mnohdy nedokáže vyhodnotit rizika a rozpoznat nevhodné chování, jsou děti a mladiství. Náš kolega, IT consultant, Ondřej Salák se rozhodl navštívit základní školu na Praze 13 a šířit osvětu.

Výuka kyberbezpečnosti a její právní úprava je žalostná 

Děti a mladiství si mnohdy neuvědomují, že na internetu nemusí být v bezpečí. Nevědí, že po sobě zanechávají tzv. digitální stopu a že jejich on-line jednání může mít nedozírný dopad. Neumí pracovat s internetem, sociálními sítěmi ani hesly. Vzdělávání na školách je tristní. Žalostná byla donedávna přitom i zákonná úprava. Evropské státy se začaly zabývat bezpečností teprve nedávno. 
 

Bezpečnost na prvním místě 

Ondřej Salák se už nějaký čas věnuje osvětě týkající se bezpečnosti informací. Nedávno dostal příležitost přednášet na základní škole o bezpečnosti na počítačích a sociálních sítích. Jak se mu podařilo, poprvé po přednáškách na středních školách, zaujmout studenty ze “základky”? 
 

Hrozby na internetu a jak se bránit 

Dětem vysvětlil, kdo jsou hackeři a co všechno jim na internetu hrozí. Uvedl příklady z praxe a doporučil jim, jak obecně postupovat v případě kybernetického útoku. Školákům poradil, jak vytvořit složité, stěží odvoditelné, heslo a přirovnal jej k spodnímu prádlu. Proč?
 
• Nepůjčuje se známým. 
• Pravidelně ho měníme. 
• Nikde ho neukazujeme. 
 
Přirovnání se studentům líbilo a ve třídě panovala uvolněná atmosféra. Zajímavé (nikoliv překvapující) bylo, že většina z nich si byla vědoma toho, že jejich zabezpečení e-mailových účtů nebo profilů na sociálních sítích je slabé. 
 
V budoucnu se školákům budou možná také hodit doporučení, jak nakládat s cizími e-maily v příchozí poště nebo jak bezpečně používat internet banking. Na mladší generace číhá nebezpečí zejména na sociálních sítích. Proto jim Ondřej poradil, jak se právě na nich chovat zodpovědně a předejít preventivně problémům. 
 
Všichni zúčastnění si přednášku užili a to včetně Ondřeje, který ji považuje za znamenitou novou zkušenost. Důkazem jsou i vzkazy studentů, které jsou pozitivní.
 
Jsme rádi, že přednášku “týpka” Ondřeje označili studenti za zajímavou, obohacující a v některých případech i nejlepší za celý školní rok.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.