Analýza rizik bezpečnosti informací může firmám ušetřit peníze i starosti

Analýza rizik bezpečnosti informací může firmám ušetřit peníze i starosti

26. 06. 2020
Nestačí se spoléhat jen na vlastní intuici, řídit se metodou pokus-omyl či vyvozovat závěry podle hrubých odhadů. Následné odstraňování škod může vyjít několikanásobně dráž. Řízení rizik je proces používaný k vyloučení, snížení nebo kontrole rizik celé organizace či konkrétního projektu.

Hodnocení rizik: doba přeje připraveným

Je třeba, aby společnost, nehledě na její velikost, porozuměla veškerým rizikům, které ji hrozí. Jejich pochopení totiž povede k efektivnějšímu řízení společnosti a vyhnutí se nepředvídatelným tragédiím.

 

Jak takové hodnocení rizik většinou probíhá?

Na začátku je důležité vybrat interní osoby odpovědné za aktiva i rizika s nimiž bude hodnocení prováděno. Stejně klíčové je identifikovat aktiva organizace, která jsou v následném kroku ohodnocena, jedná se o stanovení požadavků na důvěrnost, integritu a dostupnost identifikovaných aktiv. Dále je důležité se zaměřit na identifikaci hrozeb a zranitelností a jejich následné ohodnocení, tedy stanovení pravděpodobnosti výskytu hrozby a rozsahu jejího dopadu. Následuje ohodnocení rizik, což je výpočet konkrétních hodnot rizik pro jednotlivá aktiva a validní hrozby. Řízení rizik je následný krok, který představuje rozhodnutí, zda dané riziko bude přijato či sníženo aplikací opatření, přeneseno na jiný subjekt nebo se mu organizace dokáže zcela vyhnout.

V závěru je potřeba se zaměřit na výběr opatření a jejich uvedení v plánu zvládání rizik.

 

Analýza rizik pomůže pochopit, kdo a co může způsobit problémy

Technické a technologické poruchy či přímo útoky na technologie mohou firmě způsobit vážně problémy, mohou přerůst v paralýzu, ztrátu či nemožnost dostat se k firemním datům. Důležitý je ale také lidský faktor. K různým informacím přijdu do styku i běžní zaměstnanci, kteří na práci s daty nejsou proškoleni nebo zanedbávají plnění svých povinností. Trestem pak mohou být například pokuty či žaloby. A v neposlední řadě mohou firmy bojovat se ztrátou důvěry a poškozenou reputací.

Analyzujte, snižujte či plně odstraňte rizika

A rada na závěr? Analýza rizik by se měla provádět na všech úrovních společnosti. Důležité jsou nejen jednotlivé plánované projekty, ale také celkový stav organizace. V jakých oblastech byste měli analyzovat, snižovat či plně odstranit rizika? Podívejte se na analýzu rizik z úhlu:

  • celé společnosti z pohledu businessu,
  • systému bezpečnosti informací,
  • v rámci projektu návrhu architektury informačních systémů,
  • v rámci projektu implementace konkrétního informačního systému,
  • GDPR.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.