Tipy, jak naučit dítě bezpečnému chování na internetu

Tipy, jak naučit dítě bezpečnému chování na internetu

01. 09. 2020
Cílem tohoto článku není detailní psychologická analýza chování nezletilých v online prostředí. Jedná se o pohled odborníka na bezpečnost informací a jeho primární snahou je uvést několik vybraných zdrojů, které mohou rodiče využít při zvyšování povědomí svých dětí v oblasti bezpečnosti na internetu.

Děti a internet - stále častější spojení

Český statistický úřad ve zprávě Informační společnost v číslech – 2020 bohužel nepracuje se statistickým vzorkem dětí pod 15 let, ale pokud se koukneme na sekci věnovanou patnáctiletým zjistíme, že přístup k internetu doma nebo ve škole mělo v Česku v roce 2018 již 98,9 % dotazovaných. 

Stačí se ovšem podívat kolem sebe a dojdeme k podobnému výsledku – dětí, které by internet ve větší či menší míře nevyužívaly, je jen drtivé minimum. Ten jim samozřejmě poskytuje výbornou edukativní, mediální, zábavní a sociální platformu, ale na druhé straně na něm existuje mnoho hrozeb, které v některých případech dokonce přímo na nezletilé cílí. 

Důvodem k tomu je primárně nižší mentální zralost, neuvědomování si zodpovědnosti za své činy a ve velké míře právě nedostatečné povědomí v oblasti internetové bezpečnosti. Bezpečí na internetu se v rámci výuky informatiky/výpočetní techniky na základních školách objevuje pouze v učebnách zapálených kantorů a zatím si bohužel i přes aktivní snahu NÚKIB nenašla cestu do rámcových vzdělávacích programů.

 

Kdo je tedy rodičům oporou, když ne MŠMT? 

 

Naštěstí existuje mnoho iniciativ, státních, komerčních i dobrovolnických, které poskytují mnoho materiálů a návodů pro rodiče a vzdělávací zařízení, které lze ke zvyšování povědomí o bezpečí na internetu u dětí zdarma využít. Samotný výše zmiňovaný NÚKIB vydal část materiálů vypracovaných pro MŠMT online a doplnil je o další, zaměřené například i na menší děti – utvořil tak jednotnou sadu materiálů pro edukaci dětí již od doby, kdy navštěvují mateřské školy. Veškeré materiály jsou k nalezení na podstránce věnované vzdělávání na webu NÚKIB
 
Z nekomerčních projektů musím uvést iniciativu Bezpečný internet.cz, projekt pod hlavičkou České spořitelny, Microsoftu a Seznam.cz, který za podpory Policie ČR podává ucelené informace a tipy pro běžné uživatele, děti a právě rodiče. Projekt Bezpečný internet je k nalezení na webu. Podobným projektem je i Avastem sponzorované Buď safe online, který sází na spojení s oblíbeným ex-youtuberem Jirkou Králem. Web obsahuje plno krátkých návodných videí řešících běžné situace narážející na bezpečné chování na internetu. 
 
Na závěr samozřejmě musím zmínit mediálně velmi známý projekt V síti, na který si rozhodně, ať už doma máte či nemáte dospívající ratolest, zajděte. I velmi „cenzurovaná“ verze V síti: Za školou, určená pro děti od 12 let, je velmi názornou ukázkou reality i impulsem pro diváka se nad oblastí sexuálních predátorů na internetu zamýšlet a toto nebezpečí si uvědomovat.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.