5 tipů, jak předcházet kybernetickým útokům

5 tipů, jak předcházet kybernetickým útokům

12. 11. 2020
Kybernetický útok – reálná hrozba dnešní doby, na vás může číhat při běžném brouzdání po internetu ve volném čase nebo taky při práci s daty pro společnost, která vás zaměstnává. S digitálním pokrokem jde ruku v ruce také vynalézavost hackerů, kybernetická obrana je proto velmi důležitá. Po přečtení těchto 5 tipů budete lépe vědět, jak na lepší cyber security.

Poznejte hrozby a buďte na ně připravení

 1. Phishing

podvodná technika, díky které útočník získává důležité údaje, jako jsou hesla, čísla platebních karet a další údaje, nejčastěji formou e-mailu nebo zprávy. Adresát je vyzván k zadání osobních údajů na falešnou stránku, jejíž podoba je takřka identická s tou oficiální. K nalákání uživatele předstírá, že pochází z on-line platebních portálů, úřadů státní správy, internetového bankovnictví, od IT administrátorů a jiných zdánlivě věrohodných subjektů

Jak vyzrát na phishing? Vždy důkladně zkontrolujte adresu odesílatele. Většinou naleznete drobné odchylky, například prohozená písmena či odlišnou doménu za zavináčem. Nikdy nikomu nesdělujte svoje heslo, údaje platební karty a dobře si rozmyslete, s kým sdílíte své osobní údaje.

 

 2. Ransomware

neboli vyděračský software je kybernetický útok, který vám při vniknutí do zařízení či softwaru zabrání v jeho použití nebo přístupu k určitým souborům, pokud nezaplatíte výkupné. Dostat se k vám může za použití výše uvedeného phishingového e-mailu, stahování neověřených příloh nebo kvůli instalaci aplikace pocházející z neoficiálního zdroje.

Jak vyzrát na ransomware? Zapněte si zobrazení skrytých přípon souborů, díky tomu odhalíte škodlivé programy, které svou příponu .exe skrývají za zdánlivě neškodné, jako je .doc nebo .pdf. Máte-li otevřené jakékoli okno a jste Windows uživatel, otevřete si v horní liště záložku „Zobrazení“, a poté zaklikněte „Přípony názvů souborů“.

 

 3. Snadno napadnutelná hesla.

Ačkoli se použití silných hesel pro kybernetickou obranu zdá jako samozřejmé, opak je pravdou. Uživatelé mají často tendenci používat jedno stejné heslo pro přístup do všech svých zařízení či aplikací, bankovní aplikace nevyjímaje. Vhodné je také využít vícefaktorové přihlašování.

Jak by mělo vypadat bezpečné heslo? Silné heslo je min. 8 znaků dlouhé, obsahuje velká a malá písmena, čísla a speciální znaky. Nemělo by obsahovat opakující se znaky a posloupnosti, slovo, které lze nalézt ve slovníku, uživatelské jméno, ani nic, co má logický vztah k uživateli (přezdívka, rodné číslo apod.). Velmi důležité také je, aby bylo zapamatovatelné. Využít můžete také generátory silných hesel, které najdete na internetu.

 

4. Odkládání aktualizací.

Pokud patříte mezi ty, kteří odsouvají instalaci aktualizací, protože máte pocit, že vás zdržují při práci nebo vyrušují vaše sledování oblíbeného seriálu, vystavujete tak svá zařízení riziku kybernetického útoku.

Aktualizace fungují jako záplata na snadno napadnutelná místa softwaru. Mezi ty patří i prvky zabezpečení, která chrání citlivá data. Nezapomínejte pravidelně aktualizovat veškerá svá zařízení a aplikace, zejména pak antivirový program. Ušetříte si tak mnoho starostí.

 

5. Používání administrátorského účtu pro běžné činnosti s počítačem.

Účet admina má pravomoci měnit nastavení systému a zároveň má přístup i dál do interní sítě.

Riziko šíření nákazy škodlivým kódem snížíte rozdělením účtů, a pokud budete administrátorský účet používat pouze tehdy, když opravdu potřebujete.

 

Penetrační testování

Prováděním penetračních testů lze vyhodnotit zabezpečení zařízení, systémů či aplikací. Nejčastěji se provádí simulací možných kybernetických útoků jak zevnitř, tak zvenčí. Nejčastěji je provádějí vlastní zaměstnanci nebo externí IT experti a cílem je v rámci kybernetické obrany odhalit a doporučit vhodná opatření ke snížení možných rizik.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.