Základní pravidla bezpečnosti na sociálních sítích

Základní pravidla bezpečnosti na sociálních sítích

23. 12. 2022
Sociální sítě se stávají nedílnou součástí našich životů. Musíme se ale s nimi naučit správně zacházet. Dnes vám představíme základní bezpečností opatření, která bychom při pohybu na sítích měli dodržovat.

Proč jsou pro nás sociální sítě důležité?

Sociální sítě jsou prostorem, kde udržujeme kontakt s přáteli a prezentujeme, kdo jsme. Často bohužel také to, jací chceme, aby si ostatní mysleli, že jsme. Už od nepaměti v sobě máme zakořeněnou snahu zavděčit se ostatním a vypadat v jejich očích co nejlépe.

Z evolučního hlediska byl totiž jedinec, který byl skupinou považovaný za nezapadajícího nebo méněcenného, skupinou odvržen. Proto je pro nás mínění ostatních tak důležité a moderní doba tvorbu tohoto mínění přesouvá do online prostředí.

 

Dobrý sluha, leč špatný pán

Směr, kterým sebeprezentaci posouvají sociální sítě, je často extrémním případem. Jak všichni víme, nesou s sebou sítě řadu rizik, a to nejen psychických a sociálních, ale i bezpečnostních. Mnoho lidí se už na internetu naučilo chovat zodpovědně, ale je tu stále velká skupina uživatelů, která si neuvědomuje, jak může být veřejné sdílení osobních informací nebezpečné. Často se jedná především o děti a seniory, pro které je prostředí sítí úplně nové.

Uživatelé si často neuvědomují, že jak postupně na danou sociální síť přidávají další a další obsah, vytváří stále větší a podrobnější obraz své osoby. A to nejen pro své známé, ale i všechny uživatele dané sítě, její vlastníky a pro algoritmy.

Vymezit hranici, co na sociální sítě sdílet a co si nechávat pro sebe, je těžké. Pokusíme se ale shrnout základní poučky pro bezpečné chování na sociálních sítích:

Selský rozum je nejlepší prevence

Každá sociální síť má své zabezpečení. Některá komplexnější, jiná méně, to bohužel neovlivníme. Co ale ovlivnit můžeme, je to, co na sítě sami přidáváme. A můžeme si vybrat, jakou (či zda vůbec nějakou síť) budeme používat.

V minulosti jsme byli svědky úniků dat ze sociálních sítí, což dokazuje, že ani mnohá robustní zabezpečení, kterými se sítě chlubí, nejsou bez chyby. Proto je nejlepším bezpečnostním krokem dobře promýšlet, jaké věci o sobě sdílíme a jak by nás mohlo ohrozit, pokud by se nějaká konkrétní informace z našeho profilu dostala do nepravých rukou.

A stejně jako to v reálném životě nesdělujme na sítích nikomu cizímu žádné citlivé informace o své osobě.

Používejte nastavení soukromí

Asi víte, že například na Facebooku můžete nějaké věci sdílet veřejně, další jen s přáteli, jejichž žádosti jste sami schválili, a jiné můžete vidět jen vy sami. Věnujte proto zakládání profilu dostatečné množství času nebo i zpětně projděte, jaké informace sdílíte veřejně, a které ne.

Možná vám nebude vadit, že všichni lidé uvidí, na jakou jste chodili střední školu, ale telefonní číslo byste jim nedali. Nastavte si tedy patřičné soukromí profilových údajů. Stejně tak je tomu s příspěvky. Některé můžete sdílet se všemi uživateli sítě, jiné jen s přáteli.

Instagram zase dovoluje vytvoření soukromého účtu, kdy nikdo, koho sami nepřijmete jako svého sledujícího, nemůže vidět, co na profil přidáváte. Vždy se seznamte s ním, jaká opatření ohledně soukromí daná síť nabízí.

Omezte sdílení polohy

Vyvarujete se sdílení přesné adresy vašeho bydliště. Pokud vyrazíte na výlet nebo dovolenou přidávejte fotky a další související příspěvky až po svém návratu, jinak dáváte příležitost zlodějům, kteří takto zjistí, že je váš domov zrovna nehlídaný.

Nepřijímejte všechny žádosti o přátelství

Mezi přátele na sítích přijímejte jen lidi, které skutečně znáte. Pokud vidíte, že má dotyčného v přátelích nějaký z vašich dalších přátel, přijměte žádost až poté, co si u kamaráda ověříte, o koho se jedná. V případě, že si nejste jistí, jestli dotyčného znáte, napište mu nejprve zprávu a zjistěte, odkud si vás pamatuje. Teprve poté se rozhodněte, zda jeho žádost přijmete.

V žádném případě ale nikdy do přátel nepřijímejte lidi, které neznáte. Často se o to pokoušejí zejména cizinci. Vaše soukromí by tak mohlo být narušeno.

Na instagramu můžete v případě stories určit, že příspěvek sdílíte jen s okruhem „blízcí přátelé“, které si předem zvolíte. Můžete tak obsah sdílet jen se svými nejbližšími.

Používejte silné heslo

Samozřejmě, stejně jako v případě jiných systémů, aby se na váš profil nedostal někdo cizí, a dokonce vám neodcizil identitu, používejte silné unikátní heslo a ideálně i dvoufázové ověření.

Edukujte své okolí

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo podle vás na sociálních sítích sdílí informace, které by ho mohly poškodit, proberte to s ním, třeba si to ani neuvědomuje. A jestli jsou ve vašem okolí uživatelé, kteří sociálním sítím nerozumí (třeba rodiče nebo prarodiče), poučte je o jejich bezpečném používání. Případně jim sdílejte tento článek.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.