10 rad pro bezpečné chování na internetu

10 rad pro bezpečné chování na internetu

17. 03. 2020

Bezpečnost na internetu je zejména s vývojem technologií a rostoucí globalizací často probírané téma. V současné chvíli jen velmi málo lidí nemělo šanci z televize, novin i rádií zaznamenat informační masáž okolo celovečerního dokumentárního filmu V síti. Dodržovat bezpečné chování na internetu ovšem neplatí jen pro děti, ale pro každého, kdo se na něm pohybuje. Jaké rady jsme pro vás připravili?

 

1.   Volte hesla bezpečná, nikoliv jednoduše zapamatovatelná

I přesto, že se o uživatelích vytvářejících si velmi slabá hesla píše už několik let, výsledky studií týkající se síly hesel zůstávají několik posledních let totožné. Společnost SplashData zveřejňuje každoročně výzkum a v roce 2019 se jí v jeho rámci podařilo nashromáždit více než 500 milionů hesel. Výsledky byly znepokojující. Pět nejoblíbenějších hesel se v žebříčku objevovalo velmi často. Jaká hesla to byla? 12345, 123456, 123456789, test1 a password (tedy heslo).

 

Při tvorbě hesla je potřeba myslet na to, že se jedná o jedno z nejzranitelnějších míst v rámci vaší internetové bezpečnosti. Zapamatovatelná hesla nebývají ale zároveň ta bezpečná. Jaká je tedy naše rada?

  • Volte složitější hesla.
  • Volte delší hesla.
  • Volte hesla obsahující čísla a speciální znaky.
  • Současně však volte hesla tak aby byla hesla pro vás zapamatovatelná.
  • Pomoci vám mohou generátory hesel.
  • Hesla uchovávejte na bezpečném místě.
  • Nepoužívejte stejná hesla napříč sociálními sítěmi, internetovými obchody apod.
  • Jestliže vaše heslo bylo ukradeno nebo jste zaznamenali podezřelou aktivitu, učiňte příslušná opatření. Zkontrolujte nastavení soukromí nebo heslo rovnou změňte.

 

2.   Zajímejte se o to, komu svěříte své osobní údaje

Vždy si dobře rozmyslete, komu poskytnete své osobní údaje, jako je adresa, soukromý telefon a jiné citlivé údaje. Velmi problematické také bývá vyplnění platebních údajů. Ty zadávejte pouze v rámci ověřeného internetového bankovnictví, případně v důvěryhodných platebních branách. Při platbě během připojení se z veřejných míst na Wi-Fi dávejte ještě větší pozor. Pokud to není bezpodmínečně nutné, vyčkejte na bezpečnější připojení.

 

3.   Plaťte obezřetně, jinak za svou chybu zaplatíte ještě vyšší částkou

Přes internet už dnes kupujeme téměř vše, od elektroniky až po potraviny a drogerii. Kdykoliv ale chceme platit on-line, musíme zadávat citlivé údaje o vlastní platební kartě nebo bankovním účtu. Pokud nechcete za daný produkt nebo službu zaplatit mnohem vyšší cenou, zadávejte tyto informace jen při připojení, které je ověřené, bezpečné a šifrované. Lze takové připojení poznat na první pohled? Ano, v adresním řádku uvidíte ikonku se zámkem a adresa začíná „https“ místo klasického http“.

 

4.   Nestahujte neověřený obsah

Rádi stahujete hry, fotografie, videa a jiné? Čiňte tak vždy přes důvěryhodné platformy. Mnoho stránek nabízí neověřený obsah. Tímto způsobem lze nejsnáze infikovat svůj počítač malwarem, který má často podobu populárních her nebo užitečných aplikací. Dopady mohou být různé. Váš počítač se může zpomalit, naruší se jeho fungování, nebo bude ukradena část či veškerá vaše data. Útočníkem získaná data mohou být následně ve velké míře zneužita.

 

5.   Používejte počítačová zabezpečení, která udrží vaše zařízení chráněna proti virům

V případě bezpečnosti na internetu se vyplatí investovat do softwaru pro internetovou bezpečnost. Ne v každém případě sice odhalí a odrazí hrozbu či útok, ale jedná se o účinnou prevenci. Antivirové programy totiž dokáží odhalit většinu malwarových hrozeb a chránit tak v první řadě vaše soukromí a počítač.

 

6.   Mějte dvě e-mailové adresy: jednu pro osobní účely, druhou pro registrace do internetových služeb

Mějte dvě e-mailové adresy! Domníváte se, že vám tím vzniknou nové “starosti”? Tvorbou druhé e-mailové adresy určené pro registrace do internetových služeb se vyvarujete množství reklamních nabídek. Ve vaší běžné komunikaci v osobní e-mailové schránce se budete lépe orientovat.

Pokud si nechcete vytvářet další e-mailovou adresu, chápeme. Vždy ale při registraci do internetových služeb zadávejte jen minimum údajů a zamyslete se nad tím, komu vaše osobní informace poskytujete. Tím, že souhlasíte se zasíláním novinek, často současně dáváte obchodníkovi svolení k předání vaší e-mailové adresy ještě dalším osobám.

 

7.   Využijte možnosti nastavení soukromí a věnujte tomu svůj čas

Druhá strana vždy stojí o to, aby získala co nejvíce informací o vaší osobě. Nemůžete se jim divit. Dokáží na vás pak účinně směřovat reklamu a veškeré kampaně. Jenže pokud si nedáte pozor na to, komu informace předáváte a jak máte nastaveno soukromí, mohou se vaše soukromé údaje dostat i k hackerům. Ti využívají spěšného prostudování informací samotnými uživateli a zanedbání internetového bezpečí.

Ujistěte se, že v rámci sociálních sítí a dalších internetových služeb poskytujete jen minimální množství osobních informací a že citlivé údaje vaší osoby nejsou viditelné všem.

 

8.   Připojujete se z veřejných míst na Wi-Fi? Buďte obezřetní!

Připojit se můžeme dnes téměř všude. Ve školách, práci, kavárnách, na veřejných prostranstvích, a to i v hromadných dopravních prostředcích. Jestliže se chcete připojit k Wi-Fi na veřejném místě, je potřeba zvážit hned několik věcí. Hlavním faktem ale zůstává, že v rámci takového připojení neexistuje možnost, jak mít bezpečnost připojení pod kontrolou. Pokud se vám podařilo na veřejném místě připojit prostřednictvím nezabezpečené Wi-Fi sítě k jakékoliv internetové stránce, vyhněte se zadávání citlivých osobních údajů.

Při otevření prohlížeče z veřejně dostupného počítače využijte anonymních oken. Anonymizovaný prohlížeč po zavření okna smaže veškeré vámi vyhledávané informace a jiní uživatelé nebudou mít přístup k historii vámi navštívených stránek, dokonce ani k vašemu e-mailu.

 

9.   Dobrá je prevence, některým místům se vyplatí vyhýbat

Podezřelý a potenciálně nebezpečný obsah na vás čeká na každém “internetovém rohu”. Než jakoukoliv cizí stránku rozkliknete, vždy se zamyslete nad tím, zda vypadá věrohodně. Za stránkami se statisícovými výhrami, hodnotnými cenami a slibem fotografií s obnaženými ženami se často skrývají mnohá nebezpečí.

Pokud se na nevěrohodné stránky ani nedostanete, jedná se o nejlepší možnou prevenci při bezpečném chování na internetu.

 

10.   S nebezpečnými lidmi se můžete setkat na internetu i vy, nejen vaše děti

Závěrem se vracíme k současnému hitu, dokumentu V síti. Nebezpeční lidé na internetu nečekají jen na děti, ale klidně i dospělé. Jsou anonymní a snadno si mohou hrát na někoho jiného. Útočníci mají dnes již sofistikované techniky a na svém profilu mohou mít desítky věrohodných fotografií i stovky virtuálních přátel (a to včetně těch vašich).

Nepřidávejte si na sociálních sítích neznámé kontakty, a to ani v okamžiku, kdy má protějšek s vámi několik společných přátel a je velmi atraktivní.

A v neposlední řadě nikomu cizímu, ale ani vašim přátelům, jejichž účet mohl být ukraden, neposkytujte vaše telefonní číslo, citlivé údaje nebo kódy, které vám v rámci SMS přijdou.

 

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.