5 pilířů kybernetické bezpečnosti: Jak si zabezpečit své účty

5 pilířů kybernetické bezpečnosti: Jak si zabezpečit své účty

22. 07. 2021
Přes 80 % senior IT specialistů je přesvědčeno, že zařízení v jejich firmě nejsou dostatečně chráněna. Každý den vznikne 100 000 nových škodlivých stránek a 10 000 nových zavirovaných souborů. Zůstat na internetu v bezpečí rozhodně není jednoduché, ale není to ani nemožné.

 Dnes se podíváme na pět základních předpokladů internetové bezpečnosti.

  • bezpečnost hesel
  • aktualizovaný software
  • zálohování
  • šifrování
  • opatrnost na veřejnosti

 

Používejte bezpečná hesla

Asi tušíte, že jedno heslo na všechno rozhodně nestačí. Ani dvě, ani čtyři. V ideálním případě by se žádné heslo nemělo opakovat. Můžete namítnout, že není možné si takové množství hesel zapamatovat, ale s tím vám může pomoci software na správu hesel.

Pokud Vám paměť na tolik hesel nestačí a softwaru třetí strany nevěříte, naprostým minimem jsou tyto zásady bezpečného hesla. To musí obsahovat:

  • minimálně dvanáct až šestnáct znaků (čím více, tím lépe, délka hesla je rozhodujícím faktorem)
  • velká i malá písmena
  • číslice
  • alespoň jeden další znak (například * nebo !)
     

Aktualizovaný software vás ochrání před kybernetickými útoky

Antivirové systémy, firewally, ale i jednotlivé aplikace a programy, to všechno musí být náležitě aktualizováno. Jak již bylo zmíněno v úvodu, neustále se objevují nové kybernetické hrozby a váš systém musí mít co nejaktuálnější informace, aby se jim mohl náležitě bránit.

Pochybujete o informační bezpečnosti ve své firmě? Nechte svoje systémy zhodnotit v analýze rizik, ať víte, na čem jste.

 

Díky zálohování nepřijdete o svá data

S možností ztráty dat musíte počítat i při špičkovém zabezpečení. Vždy je tu možnost krádeže, požáru, nehody nebo si data prostě můžete omylem smazat sami. V souvislosti se zálohováním se mluví o pravidle 3-2-1-1. Svá data mějte zálohovaná ve třech kopiích – na dvou různých úložištích, s jednou kopií mimo firmu či domácnost a jednou kopií offline na vypnutém úložišti na bezpečných místech.

 

Kybernetická bezpečnost díky šifrování

I když bude bezpečnost vašich dat prolomena a někdo se k nim dostane, ještě nemusí mít vyhráno. Všechny typy souborů se totiž dají šifrovat – data zpřeházet tak, že je žádný počítač nerozklíčuje, pokud mu neposkytnete šifrovací klíč

 

Opatrnost na veřejnosti

Počítače na veřejných místech a v internetových kavárnách mohou přetékat spywarem, který vám doslova čte hesla pod rukama. Existují programy, které vám ukradnou veškerá data z externího disku, jakmile ho připojíte k napadenému počítači. Určitý druh spywaru zase zaznamenává, které klávesy byly zmáčknuty, a tak zjišťuje hesla a čísla bankovních karet. Veřejné počítače tedy raději vůbec nepoužívejte, pokud to není nezbytně nutné. Když to jinak nejde, musíte si také dát pozor na to, co v počítači zanecháte. Nikdy nezaklikávejte možnost „zapamatovat heslo“ a mažte po sobě soubory cookies.

 

Závěr

Základem počítačové bezpečnosti je opatrnost, kvalitní software a selský rozum. Pokud si nejste jisti, jak jsou na tom zaměstnanci vaší organizace se znalostmi online prostředí, objednejte si školení kybernetické bezpečnosti. Zkušení odborníci vás poučí o všem důležitém a zajistí, abyste v organizaci byli na všechna nebezpečí internetu připraveni.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.