Kybernetická bezpečnost: Buďte připraveni na nejčastější hrozby v kyberprostoru

Kybernetická bezpečnost: Buďte připraveni na nejčastější hrozby v kyberprostoru

07. 10. 2021
Bezpečnost na internetu je a vždy bude horkým tématem dnešní digitální doby. Nejen nákupy a zábava zaznamenaly za poslední dobu nárůst spotřebitelů využívajících online platformy, také mnoho úkonů státní správy prošlo nevyhnutelnou digitalizací. Informační technologie tak pronikají stále hlouběji do všech oblastí každodenního života a běžného fungování společnosti. V kyberprostoru však číhá mnoho nástrah. V tomto článku se dozvíte o těch nejčastějších i to, jak jim předejít.

Kybernetické hrozby současnosti a jak na ně vyzrát

Sociální inženýrství: Možná jste už také někdy obdrželi e-mail od vaší banky, který se jevil jako oficiální, při bližším zkoumání však něco nesedělo. Přišel vám tedy do schránky tzv. phishingový e-mail. Je to snaha podvodem vylákat osobní informace od důvěřivých uživatelů. Sem patří přístupová hesla, bankovní údaje a jiná data. Nikdy nesdílejte hesla a citlivé údaje, vždy si pečlivě prohlédněte adresu odesílatele a celkový vzhled zprávy.

Odkládání aktualizací: Patříte mezi ty, kteří odkládají instalaci aktualizací, protože vás zdržují při práci nebo vyrušují vaše sledování oblíbeného seriálu? Potom vystavujete svá zařízení riziku kybernetického útoku, aktualizace totiž fungují jako záplata na slabá místa softwaru. Mezi ty patří i prvky zabezpečení aplikací obsahující křehká data. Nezapomínejte také pravidelně aktualizovat svůj antivirový program, ušetříte si díky tomu spoustu starostí.
 
Ransomware je kybernetický útok, který vám při napadení brání v používání zařízení nebo přístupu k určitým souborům, pokud nezaplatíte výkupné. Často se k vám dostane díky tomu, že stáhnete neověřený obsah, opět prostřednictvím e-mailu v podobě přílohy nebo hackeři využijí mezeru v obraně vašeho počítače. Vždy dvakrát zvažte, na jakou reklamu vám stojí za to kliknout, jakou přílohu si stáhnete a nezapomeňte neustále aktualizovat.  

Nezabezpečené sítě: Vaše srdce plesá, máte-li možnost připojit se na WI-FI bez hesla v restauracích a kavárnách? Potom zpozorněte, nemusí to být tak výhodné, jak se může zdát. Veřejné sítě jsou snadným cílem hackerů, kteří mohou získat hlavně vaše přihlašovací údaje. Zkuste se připojit přes VPN – virtuální privátní síť vytvořenou mezi vámi a vzdáleným VPN serverem. Pokud vám nezbývá nic jiného, využijte anonymní režim prohlížeče, nikdy nezaklikávejte „Zapamatovat heslo” a mažte po sobě soubory cookies.  

Ztráta dat: Zálohujte, hlavně při práci. Díky zálohování odpadá riziko ztráty dat. Při replikaci na více uložištích (cloud, offline) data přestávají být na jednom místě. Je tedy možné je obnovit v případě jejich poškození. Buďte připraveni na cokoli, zálohujte svá cenná data alespoň ve třech kopiích – na dvou různých platformách.
 

Kyberbezpečnost – věc veřejná

Bezpečnost na internetu už se netýká pouze vašeho soukromí. Pokud je práce s daty vaším denním chlebem, jistě jste se s pojmem kybernetická bezpečnost setkali. Od 1. ledna 2015 byl ustanoven zákon o kybernetické bezpečnosti, který reguluje práva a povinnosti osob, jakož i pravomoc a působnost orgánů veřejné moci. Pokud tedy máte pocit, že jste se stali obětí kyberzločinu, měli byste neprodleně kontaktovat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.  

 

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.