Je bezpečné používat ChatGPT, kritické zranitelnosti a další říjnové aktuality

Je bezpečné používat ChatGPT, kritické zranitelnosti a další říjnové aktuality

06. 11. 2023
Uplynul další měsíc a čeká nás nová porce aktualit a zpráv z oblasti informační a kybernetické bezpečnosti – kromě upozornění na kritické zranitelnosti se zamyslíme i nad bezpečnostními aspekty chatbotů.

NÚKIB, FBI a NSA vydávají doporučení k bezpečnosti softwaru

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) spolu s britskou Agenturou pro kybernetickou a infrastrukturní bezpečnost (CISA), americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI), americkou Národní bezpečností agenturou (NSA) a úřady pro kybernetickou bezpečnost Evropy, Velké Británie a Ameriky společně vydal 36stránkový dokument Principles and Approaches for Secure by Design Software. Zahrnuje principy vedoucí k bezpečnosti softwaru a jeho cílem je, aby se na trhu objevovaly odladěné produkty bez bezpečnostních zranitelností.

Ředitel NÚKIB Lukáš Kintr k dokumentu dodává: „Vážíme si spolupráce s CISA a ostatními mezinárodními partnery, kteří se na dokumentu podíleli. (…) Ve světě, kde narůstá závislost na technologiích, je nutné prosazovat přístup Secure by Design, který posílí naši kybernetickou odolnost, ochranu uživatelů i kritické infrastruktury, a to napříč kontinenty“.

 

Nová zranitelnost ve WordPressu

Zbystřete, pokud využíváte ve WordPressu plugin sloužící k odesílání obsahu od uživatelů „User Submitted Posts“. Odborníci odhalili novou zranitelnost (CVE-2023–45603), která umožňuje i neautorizovaným uživatelům nahrávat soubory s vloženým kódem napsaným v PHP. K mitigaci zranitelnosti co nejdříve aktualizujte plugin na nejnovější verzi

 

Blíží se digitální euro

Evropská centrální banka (ECB) plánuje zavést tzv. digitální euro, měnu, která by při zachování možnosti hotovostních transakcí měla umožňovat elektronické online i offline platby. Chráněná by měla být maximálními bezpečnostními standardy. Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (EDPB) spolu s Evropským inspektorem pro ochranu osobních údajů (EDPS) předložili ve společném stanovisku několik požadavků na zajištění vysoké úrovně ochrany dat i osobních údajů, zejména v režimu offline. Celé stanovisko zmíněných institucí k připravované digitální měně najdete v tomto dokumentu.

 

NÚKIB varuje před kritickou zranitelností v Cisco IOS XE

Používáte zařízení s webovým operačním systémem Cisco IOS XE s aktivovaným modulem web UI? Kritická zranitelnost CVE-2023-20198 umožňuje prostřednictvím podvrženého uživatelského účtu převzít kontrolu nad celým zařízením! Zranitelnost můžete mitigovat vypnutím modulu web UI. Pokud to z nějakého důvodu není možné, povolte dostupnost tohoto modulu pouze z lokální sítě.

 

Jak dopadlo cvičení kybernetické bezpečnosti TELCO23

NÚKIB ve spolupráci se zástupci tuzemských operátorů telekomunikačních služeb, ústředních správních úřadů, bezpečnostních složek a zpravodajských služeb uspořádal netechnické cvičení kybernetické bezpečnosti TELCO23, které proběhlo 17. a 18. října. Cílem cvičení bylo ověření správného nastavení procesů a scénářů v případě rozsáhlého kybernetického útoku, a to nejen z hlediska minimalizace škod způsobených kyberútokem, ale i z hlediska komunikace (k veřejnosti, médiím). Samotné scénáře, podle kterých se během cvičení postupovalo, čerpaly kromě jiného i z kvalifikovaného odhadu expertů na kybernetickou bezpečnost.

 

Závažná bezpečnostní trhlina v čipech Applu

Není všechno zlato, co se třpytí, a i nablýskané produkty Applu mohou někdy pod líbivým povrchem ukrývat nemilá překvapení. Stejně jako procesory řady A a M. V případě Applu mají nekorektně implementovanou funkci spekulativního vykonávání procesního cyklu, kterou mohou využít útočníci k vypsání adresního prostoru přiděleného aplikaci Safari – a získat tak citlivá data. Apple žádnou opravu nemá v úmyslu a nezbývá tak než se spolehnout na slova objevitelů této bezpečnostní trhliny, že podobný útok je mimořádně náročný na provedení – a teoreticky se s ním setkáme pouze výjimečně.

 

Znamenají chatovací AI modely bezpečnostní hrozbu?

Stále více uživatelů využívá i k pracovním účelům generativní umělou inteligenci prostřednictvím chatbotů jako ChatGPT nebo Bard. Ve Velké Británii jde dokonce o celých 65 % zaměstnanců. Pomiňme nyní etické otázky nebo zamyšlení nad kvalitou dat poskytovaných těmito chatboty, ale zaměřme se na bezpečnostní hledisko.

Jak je to s ochranou osobních údajů? Jak je to s citlivými daty, např. firemním know-how? Z výše uvedených 65 % Britů, co tyto aplikace používá v zaměstnání, jich celých 17 % zaneslo do chatbotů citlivá firemní data, i když si plně uvědomovali možná bezpečnostní rizika. Proč to představuje problém? Tato data se mohou následně použít k natrénování budoucích verzí AI. Navíc používání těchto aplikací vyžaduje další uživatelský účet, což je samo o sobě potenciální hrozbou (účet lze napadnout a získat tak např. historii komunikace).

Některé společnosti už proto využívání chatbotů k pracovním účelům zcela zakázaly (např. Samsung), jiné zavádí bezpečnostní politiky, které mají minimalizovat rizika. Vám doporučujeme alespoň jednu z těchto dvou variant nebo alespoň uspořádat firemní školení na dané téma.

 

NGSS na konferenci AFCEA

Organizace se začínají připravovat na zavedení nových požadavků kybernetické bezpečnosti souvisejících s transpozicí směrnice NIS2 do českého prostředí. Jaké jsou první zkušenosti s posouzením stavu u organizací nově zavádějících požadavky kybernetické bezpečnosti? Jaký je stav a jaký vliv mají již provozované systémy managementu? Co je vhodné pro zavedení požadavků kybernetické bezpečnosti ve vyšší a nižší úrovni regulované služby?

Tyto otázky podrobně rozebíral náš kolega Antonín Šefčík na 11. ročníku konference kybernetické bezpečnosti pořádané českou pobočkou AFCEA International, kde sdílel své zkušenosti s přípravou organizací na nové požadavky kybernetické bezpečnosti.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.