Velké odhalení NÚKIB a další aktuality

Velké odhalení NÚKIB a další aktuality

04. 04. 2024
Další měsíc uběhl jako voda a s ním i nové aktuality z oblasti informační a kybernetické bezpečnosti. V NÚKIB došlo k „velkému odhalení“, proběhla významná mezinárodní konference a další se chystají. Více na následujících řádcích.

NÚKIB: Velké odhalení!

Kampaň „Velké odhalení“ je inovativní projekt vyvinutý Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) společně s Policií ČR a Českou bankovní asociací. Tato iniciativa má za cíl osvětlit rostoucí trend telefonních podvodů (vishing) a bojovat proti němu. Skrze sérii edukačních videí a informační web kampaň zdůrazňuje důležitost osobní ostražitosti a snaží se poskytnout potřebné nástroje k identifikaci a prevenci podvodných hovorů.

Edukativní materiály a videa vychází z dřívější kampaně #nePINdej (o které jsme informovali v zářijovém bulletinu) a jsou navržené tak, aby byly snadno pochopitelné a aplikovatelné v každodenním životě. Demonstrují běžné scénáře, které podvodníci používají, a ukazují efektivní reakce na potenciálně nebezpečné situace. Kampaň „Velké odhalení“ poskytuje příležitost naučit se, jak chránit své finanční zdroje a osobní údaje, a zároveň posílit celkovou kybernetickou bezpečnost.

 

Nová metodika pro kamerové systémy

Na semináři pořádaném Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který se zaměřil na problematiku kamerových systémů, se sešlo přibližně 600 odborníků ze soukromého sektoru i veřejné sféry. Během semináře ÚOOÚ představil novou metodiku ke kamerovým systémům. Ta byla navržená pro zlepšení dodržování právních norem a ochrany osobních údajů podle nařízení GDPR. Tato metodika je aplikovatelná na různé typy kamerových systémů a má usnadnit uživatelům porozumění a plnění právních povinností v této oblasti. Jejím cílem je snaha poskytnout informace, které správcům, zpracovatelům a dodavatelům pomohou v lepší orientaci v právních a procesních povinnostech.

 

Proběhla Prague Cyber Security Conference – co zaznělo?

Na konferenci Prague Cyber Security Conference (PCSC) pořádané NÚKIB se diskutovalo o důležitosti spolupráce mezi státním a soukromým sektorem v oblasti kybernetické bezpečnosti. Letošní ročník PCSC byl ostatně historicky prvním, kam byli přizvaní zástupci soukromého sektoru. Tato spolupráce je zásadní pro efektivní obranu proti kybernetickým hrozbám, zvyšuje odolnost infrastruktury a podporuje ochranu důležitých dat. Rozebírala se potřeba lepšího sdílení informací a koordinace opatření mezi různými organizacemi.

Účastníci konference z více než šedesáti zemí světa zdůrazňovali význam adaptace na nové bezpečnostní problémy a vyzývali k proaktivnímu přístupu v prevenci kybernetických útoků. Diskutovalo se rovněž o potřebě inovací a investic do moderních technologií i odborného vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti.

PCSC také poukázala na význam mezinárodní spolupráce a výměny osvědčených postupů v boji proti kybernetické kriminalitě. Uznání získaly iniciativy, které podporují vytváření silných partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem, což je považované za naprosto nezbytné pro budování odolného kybernetického prostředí.

 

6G se blíží – ČR se připojila k prohlášení

Česká republika se připojila k mezinárodnímu prohlášení o 6G sítích, které zdůrazňuje spolupráci ve výzkumu a vývoji této technologie. Prohlášení klade důraz na ochranu dat, udržitelnost, dostupnost sítí a důvěryhodnost dodavatelů. Toto spojení navazuje na dřívější iniciativy pro bezpečnost 5G sítí a zahrnuje klíčové globální partnery (USA, Austrálie, Kanada, Finsko, Francie, Japonsko, Korejská republika, Švédsko a Spojené království).

 

Tipy na nadcházející konference

V následujících týdnech a měsících se uskuteční několik zajímavých odborných konferencí na téma informační a kybernetické bezpečnosti. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější:

 

Webinář o NIS2 a ISO 27001 ke shlédnutí

Na webináři, který se konal 20. 3., se naši kolegové Antonín Šefčík a Martin Juhás rozhovořili na téma NIS2 a ISO 270001 v systému řízení bezpečnosti informací.

Pokud jste webinář nestihli, můžete se podívat na jeho záznam. Záznam je ke zhlédnutí zdarma a není nutné přihlášení.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.