Děti a internet, na co si dát pozor?

Děti a internet, na co si dát pozor?

01. 01. 2022
Věděli jste, že 70 % dětí během normálního používání internetu narazí na obsah sexuální povahy? Studie také ukazuje, že 75 % dětí by bylo ochotno poskytnout své osobní informace výměnou za zboží nebo službu.

Kromě důkladné prevence je nutné mít přehled o tom, co vaše dítě na internetu dělá. Pro vás je nezbytným základem dodržování tohoto sedmera:

  1. jasná pravidla
  2. správné návyky
  3. komunikace
  4. antivirus
  5. počítač ve společné místnosti
  6. kontrola online bankovnictví
  7. doplňkový software

 

1. Jasná pravidla pro děti na internetu

Nastavte svým dětem denní časový limit u obrazovky. Nejenže mohou svůj čas trávit mnohem lépe, navíc tu platí přímá úměra; čím míň času budou na internetu trávit, tím menší šance je, že se jim něco přihodí. Mluvte s nimi o tom, co na počítači dělat můžou a co ne. To samé samozřejmě platí pro chytré telefony.

 

2. Správné návyky: základ bezpečnosti na internetu

Jděte svým dětem příkladem. Názorně jim ukazujte, co a jak se na internetu dělá a co naopak nikoliv. Můžete si dohledat celou řadu podkladů, o čem se svými dětmi mluvit. Základem bezpečí na internetu je nikomu nesdělovat své osobní údaje. Jméno, bydliště, nebo jakákoliv hesla. Dále si děti musí uvědomovat nebezpečí zavirovaných souborů (velmi častým zdrojem mohou být například nelegální kopie počítačových her) a phishingových útoků.

Nejste si jisti, jak na to? Přečtěte si, jak naučit dítě bezpečnému chování na internetu.

 

3. Komunikace: předejděte kyberšikaně

Jak už je naznačeno v předchozích dvou bodech, komunikace je základem pro fungující průpravu. To samozřejmě neplatí jenom o bezpečí na internetu. Dále si všímejte signálů případné kyberšikany nebo dokonce vydírání. Náhlé změny v chování dítěte, nepochopitelné emotivní výstupy, neochota s vámi mluvit, či znatelné zhoršení výsledků ve škole. Bavte se se svými dětmi, musí vědět, že jste tu pro ně.

 

4. Antivirus

I když bude Vaše dítě dodržovat všechna pravidla a opatření, nějakému tomu viru se nejspíš stejně nevyhne, většinou to ani nemusí být jeho chyba. Tady přichází na řadu kvalitní antivirový systém, který se o naprostou většinu napadení postará za vás. Pozor! Nic není stoprocentní, i s antivirem je nutné dodržovat ostatní pravidla bezpečnosti na internetu.

 

5. Počítač ve společné místnosti

Pokud chcete opravdu mít přehled o tom, co vaše dítě na internetu dělá, umístěte počítač do společné místnosti. Tak si můžete vždy zkontrolovat, co se zrovna děje a dítě si bude dávat pozor, aby dodržovalo všechna stanovená pravidla.

 

6. Kontrola online bankovnictví

Ačkoliv by se to při správném vedení stát nemělo, nikdy si nemůžete být jistí. Pravidelně kontrolujte výpisy z bankovních účtů, zda se na nich nenachází podezřelé položky. Jak asi víte, platit online je někdy až příliš jednoduché.

 

7. Doplňkový software pro internetovou bezpečnost

Vy sice nemůžete na své ratolesti dohlížet nepřetržitě, ale plugin doplňky v prohlížeči, nebo speciální aplikace v telefonu to mohou dělat za vás. Tyto programy efektivně blokují věkově omezený obsah a upozorní vás, kdyby se vaše dítě pokoušelo o něco nekalého. Pozor! Tato metoda je efektivní pouze u menších dětí, potom se vám může stát, že vás vaše vlastní dítě snadno přelstí, protože to s počítačem umí mnohem lépe než vy sami.

Závěr

Bezpečí vašich dětí na internetu rozhodně není radno podceňovat. Se správnou průpravou a zdravou dávkou dozoru se ale rozhodně nemáte čeho bát. Naši konzultanti školí i na základních školách, objednejte školení kybernetické bezpečnosti pro žáky.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.