Jaká jsou rizika sociálních sítí

Jaká jsou rizika sociálních sítí

29. 07. 2021
Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik lidí vidí fotky, které sdílíte na sociálních sítích a kolik lidí tím zvete zcela dobrovolně do svého soukromí? Sociální sítě představují pro mnohé zdroj inspirace a místo, kde se mohou spojit se zajímavými lidi. Zároveň jsou nebezpečnější, než by se mohlo na první pohled zdát, jelikož ne všichni uživatelé mají dobré úmysly. Sdělení dnešního článku zní proto jasně – mějte se na pozoru a nepodceňujte rizika spojená s užíváním sociálních sítích.

Soukromí na Facebooku (i dalších sociálních sítích)

Z oficiální zprávy Facebooku vyplývá, že se do aplikace v průběhu 1Q 2021 alespoň jednou za měsíc přihlásilo 2,85 miliard uživatel. Pro vás toto těžko představitelné číslo symbolizuje počet potenciálních hrozeb. Někteří lidí totiž vyloženě čekají na to, až uděláte přešlap a publikujete něco, čeho budete možná později litovat, ale už to nepůjde vzít zpět.

 

Nastavit soukromí na Facebooku přitom zvládnete během pár vteřin

Pokud jste se rozhodli jít bezpečnou cestou, doporučujeme vám sdílet své soukromí jen s hrstkou vybraných přátel, nikoliv se všemi uživateli této světově nejrozšířenější sociální sítě.

V nastavení svého profilu si na pár kliknutí navolíte, kdo si může vámi zveřejněný obsah zobrazit. Zároveň máte možnost vybrat okruh uživatelů pro každý jeden post, který se rozhodnete publikovat. Na výběr máte z okruhů Veřejný, Přátelé, Přátelé kromě, Konkrétní přátelé, Jenom já. K dispozici je také vlastní nastavení soukromí.

Tip: Přečtěte si také 10 rad pro bezpečné chování na internetu.

 

Myslete také na zabezpečení svých účtů a vždy volte dvoufázové ověření

Jestliže hackery dělí od vašeho soukromí prolomení jediného hesla, zbystřete. Pokud nechcete, aby se někdo dostal k vašim fotkám, zprávám a dalším citlivým údajům, je nutné zvolit lepší způsob zabezpečení než jediné heslo.

V momentě přihlášení vás bude možná dvoufázové ověření zdržovat, ale věřte, že ve chvílích, kdy se někdo pokusí váš účet napadnout, oceníte, že jste způsob zabezpečení svých citlivých údajů nepodcenili.

V rámci vícefaktorového ověření dochází k potvrzení, že se do účtu přihlašuje oprávněná osoba. V praxi to vypadá tak, že vám po vyplnění přihlašovacích údajů přijde SMS zpráva nebo e-mail s kódem, který musíte vyplnit do přihlašovacího formuláře, abyste se do účtu dostali. V rámci vícefázového ověření můžete být vyzváni i k zodpovězení otázky, kterou jste si zvolili v nastavení svého účtu. Je tedy jen na vás, jakou metodu dokazování své identity zvolíte.

 

Dejte si pozor na kyberšikanu

Ve virtuálním prostředí se lidé chovají mnohdy jinak – odvážněji – než je tomu v reálném živote. Proto se v posledních letech značně rozšířil pojem kyberšikana (z anglického cyberbullying) představující formu nátlaku, jehož cílem je ublížit, zesměšnit a poškodit konkrétního uživatele internetu.

Útočníci jsou mnohdy anonymní, vystupují pod přezdívkou a vytvářejí nové identity, aby svou oběť mohli napadat z různých zdrojů. Právě na sociálních sítích jsou běžně k vidění falešné účty, které pachatel vytváří s cílem oběť veřejně ponížit.

 

Nevěřte všemu, co na sociálních sítích čtete a vidíte

Záludnost sociálních sítí spočívá také v tom, že svým obsahem může přispět každý. To samozřejmě vede k šíření nepravdivých informací. Zvláště nebezpečné jsou poplašné zprávy známé jako hoaxy. Bývají manipulativní, zábavné nebo působí na city. V každém případě pachatelé vyzývají uživatele k šíření těchto zpráv, čímž se nepravdivé informace šíří nekontrolovatelně po sítí jako lavina.

A jaké plyne z dnešního článku ponaučení? Před tím, než kliknete na tlačítko sdílet, se vždy zamyslete nad tím, jestli je to skutečně vhodné. Své účty důkladně zabezpečte, nevěřte všemu, co si na sociálních sítích přečtete a braňte se kyberšikaně.

Nezapomeňte, že zvláště ohroženou skupinou na sociálních sítích jsou děti. Hrozeb na ně číhá opravdu požehnaně, proto je v oblasti kyberbezpečnosti neustále vzdělávejte. Kontrolujte, co dělají, když jsou online, a ověřte si, že vaše děti dodržují těchto 7 pravidel.

Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme ideální řešení pro vaši bezpečnost

Jaromír Žák
Jaromír Žák
Ředitel
Jaromír se podílí na rozvoji a strategii našeho businessu a zodpovídá za kvalitu veškerých služeb.
Rychlý kontakt
Náš konzultant se vám ozve do 24 hodin od poptávky.
Individuální přístup
Poradíme vám s vaším problémem a najdeme pro vás ideální řešení na míru.
Náskok před konkurencí
Kromě toho, co vás zajímá, si vždy odnesete i něco navíc, abyste byli neustále krok před konkurencí.
NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.
U Uranie 18, 170 00 Praha 7

IČ: 06291031
DIČ: CZ06291031

NGSS má zaveden systém řízení bezpečnosti informací dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2014. Politika systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) NGSS zde.
Etický kodex
Nevíte si rady?
Ozvěte se nám.